Other information and services: www.belgium.be

Wat is discipline 5?

Iconen BE-Alert - D5 - WPCC - 1771
Discipline 5 staat voor ‘informatie aan de bevolking’. 

Wettelijke kader

In het koninklijk besluit betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituatie van 22 mei 2019 staan de taken van discipline 5 voor, tijdens en na een noodsituatie omschreven. 

De operationele directie van discipline 5 ligt bij de directeur informatie, of Dir-Info. Hij/zij vertegenwoordigt discipline 5 op het terrein. De beleidsdirectie van discipline 5 ligt bij de Dir-D5. Hij/zij vertegenwoordigt discipline 5 in het coördinatiecomité.

Lees hier het volledige koninklijk besluit.

In de praktijk

Discipline 5 omvat taken voor, tijdens en na een noodsituatie. Het is belangrijk te onthouden dat discipline 5 een verzamelnaam is voor dit geheel aan taken, en geen synoniem voor ‘de communicatiedienst’. Taken van discipline 5 kunnen uitgevoerd worden door verschillende personen, afhankelijk van wie er het meest geschikt voor is. Maar wat betekent dit nu in de praktijk? 

Wat doe je vóór een noodsituatie?

  • Risicocommunicatie: iedereen kan enkele simpele stappen nemen om de gevolgen van een noodsituatie beperken. Door de inwoners van jouw gemeente / provincie /... op voorhand goed te informeren over de risico’s op jullie grondgebied, kunnen ze zich voorbereiden en de juiste reflexen toepassen voor, tijdens en na een ramp. Lees hier meer.
  • Deelname aan de veiligheidscel: een veiligheidscel is een overleg met alle betrokken partners om actuele onderwerpen en eventuele risico’s te bespreken. Het is belangrijk dat ook discipline 5 aanwezig is. Maak hierover afspraken met de noodplanningscoördinator van je gemeente / provincie.
  • Opstellen van een monodisciplinair noodplan discipline 5: een monodisciplinair noodplan discipline 5 is een aanvulling op het algemeen nood- en interventieplan van je gemeente / provincie. Dit plan gaat meer in detail in op de opdrachten van discipline 5, haar samenstelling, de taakverdeling, de communicatiekanalen, afspraken rond persopvang, … Lees hier meer
  • Deelname aan oefeningen: Om procedures en afspraken te kunnen testen, moet je noodplannen regelmatig oefenen. Maak hierover afspraken met de noodplanningscoördinator van je gemeente / provincie. 

Wat doe je tijdens een noodsituatie?

  • Waarschuwen van de bevolking: via verschillende kanalen breng je de bevolking op de hoogte van de noodsituatie en vraag je hen eventueel om zichzelf te beschermen door te schuilen, evacueren, uit de buurt te blijven, …  
  • Informeren van de bevolking / pers: je informeert de bevolking en pers over wat er aan de hand is, wat er gebeurt op het terrein, en welke kanalen ze kunnen volgen voor meer informatie.
  • Advies verlenen aan het coördinatiecomité: discipline 5 is aanwezig in het coördinatiecomité, om advies te verlenen over het communicatiebeleid, om de externe beeldvorming toe te lichten en om informatie voor verspreiding af te toetsen. De vertegenwoordiger van discipline 5 in het coördinatiecomité heet Dir-D5. 
  • Informatie op het terrein: discipline 5 is aanwezig in de Commandopost Operaties, om communicatie te bespreken en persopvang ter plaatse te organiseren. De vertegenwoordiger van discipline 5 in de Commandopost Operaties heet Dir-Info.

Wat doe je na een noodsituatie?

  • Blijven informeren van de bevolking / pers: ook na een noodsituatie zullen er nog verschillende aanbevelingen zijn, bijvoorbeeld regelen van verzekeringen, opkuis. Het is belangrijk om te blijven communiceren.